DEODORANT NEBO ANTIPERSPIRANT?

Lámete si hlavu, jaký je rozdíl mezi antiperspiranty a deodoranty? Vypadají totiž podobně, leží těsně vedle sebe v prodejnách, ale jejich účinky jsou odlišné. Jednoduše lze říci, že deodoranty zabraňují zápachu a antiperspiranty zabraňují navíc také pocení. Níže vám shrneme, jak oba produkty působí, abyste při další návštěvě parfumerie přesně věděli, po čem sáhnout.

Jak funguje deodorant?

Deodoranty chrání před zápachem. Pocení je přirozený fyziologický proces, díky němuž naše tělo reguluje tělesnou teplotu a očišťuje se od některých látek, které jsou pro naše tělo škodlivé. Samotný pot však nezapáchá a je téměř ze 100 % tvořený z vody. Nepříjemný odér způsobují mikroorganismy, které se vyskytují na kůži nebo také hormony či vliv používaných léků. Pokud mu chcete zabránit, ale pocení jako takové vám nevadí, je deodorant pro vás tou správnou volbou.

Kdy deodorant nanášet?

Deodoranty obsahují vonné složky, které vám dodají pocit svěžesti, samotnému pocení však nezabrání. Nanášejte jej proto vždy na suchou a čistou pokožku. Je velmi důležité, aby se deodorant neaplikoval na podrážděnou pokožku nebo čerstvě po holení či jiné formě depilace, protože může způsobit ještě větší podráždění.

Jak funguje antiperspirant?

Principem antiperspirantů je zamezit pocení. Jak to ale dokáže? Pomocí reakce hliníkových solí v produktu a solí obsažených v potu na povrchu kůže vytvoří gelovou zátku, která zamezí potu se dostat na vrchní vrstvu pokožky. Je tedy vhodný pro všechny, kteří se nadměrně potí nebo je jim zkrátka pot v podpaží nepříjemný.

Kdy antiperspirant nanášet?

Věděli jste, že antiperspirant nejlépe působí, pokud ho nanesete večer před spaním? Potřebuje totiž dostatečný čas, aby fungoval správně, a nevyplavil se ihned s potem z povrchu kůže pryč. Aplikujte jej proto večer, kdy se potíme nejméně, potní žlázy se zužují, a produkt může nerušeně působit. Čas od času jej vyměňte za deodorant, snížíte tak možnost vzniku podráždění pokožky.