JAK SPRÁVNĚ VRSTVIT SVÉ OBLÍBENÉ VŮNĚ?

Stejně jako s oblečením nebo doplňky, i vrstvení vůní přidává další rozměr osobnímu stylu. Neomezujete se tedy jen na jednu charakteristickou vůni, ale otevíráte dveře nekonečným možnostem pro vytváření ikonických kombinací podle vaší aktuální nálady.

Dva druhy vrstvení vůní

Vrstvení vůní lze provádět dvěma způsoby: kombinací vonných produktů pro péči o tělo a parfémů nebo vrstvením více než jednoho parfému. Obě metody sdílejí podobné principy při výběru vůní, které chcete zkombinovat. Jediný rozdíl spočívá v produktech použitých v procesu a samotném způsobu vrstvení. Dnes se zaměříme na metodu vrstvení dvou a více parfémů.

Čím začít u vrstvení vůní?

Pro začátečníky ve vrstvení vůní je nejjednodušší začít výběrem produktů s podobnými tóny. Není důležité, zda se tyto noty prolínají v horní, střední nebo základní části vůně – klíčové je hledat společné prvky mezi nimi.
Například růže, jasmín a vanilka patří mezi běžné tóny v mnoha parfémech, a proto produkty obsahující tyto složky často skvěle doplňují jeden druhého. Postupem času, jak si zvyknete na vrstvení, můžete experimentovat s kontrastními tóny, jako jsou kombinace ovocných a kořeněných vůní. Sladší i více kořeněné tóny vůní najdete u značky Valeur Absolue, která má v portfoliu pouze 100% organické parfémy.

Jak vrstvit dva a více parfémů

1. Vrstvěte vůně, dokud jsou ještě vlhké
Než začnete vrstvit, mějte na paměti, že chcete, aby se parfémy spojily dohromady, než se úplně rozpustí na vaší pokožce. To pomůže vůním působit proti přirozenému teplu pokožky, což umožní, aby se tóny krásně spojily.

2. Začněte se silnější vůní
Na rozdíl od produktů péče o tělo jako základu, vrstvení s parfémy začíná nejprve silnějšími vůněmi. Je to proto, aby se zabránilo přemáhání mírnějších tónů později v procesu. Silnější vůně jsou obvykle hlubší vůně jako ylang-ylang, pačuli a jasmín, které obvykle výrazně vynikají ve směsích parfémů. Do této kategorie spadají i hřejivé a kořeněné parfémy.

3. Květinové a čisté vůně jsou ideální pro druhé/následující vrstvení
Jakmile máte základní vůni nanesenou, květinové vůně jako růže, pomerančový květ a podobně jsou skvělými sparing partnery. Čisté vůně, jako je len nebo bavlněné pižmo, jsou také ideální při vrstvení vůní, protože tyto vůně jsou trochu měkké a jemné, ale přesto dodávají kombinaci vůní vrstvu komplexnosti.

4. Buďte opatrní při používání citrusových vůní při vrstvení
I když neexistují žádná pravidla zakazující použití citrusových vůní při vrstvení, stále to vyžaduje trochu experimentování, abyste se ujistili, že vaše kombinace nebude příliš sladká nebo kyselá. Citrusové vůně samy o sobě jsou zábavné a svěží, ale v kombinaci s jinými profily vůní může příliš mnoho z nich způsobit nevolnost. Pokud máte v plánu použít citrusové vůně ve vaší směsi, ujistěte se, že nejprve otestujete kombinaci na vatovém tamponu nebo dřevěné tyčce, abyste viděli, jak to dopadne, než ji nastříkáte.

5. Poznamenejte si to
Zaznamenání kombinace, která vytvořila vaši jedinečnou vrstvenou vůni, je čistě na vašem uvážení, ale pokud jste s výsledkem spokojeni, je to skvělý tip. Pomůže vám to při případném opakování nebo možná i při experimentování s dalšími kombinacemi, které byste chtěli vyzkoušet.
Vrstvení vůní je určitým způsobem uměleckým projevem, který při správném provedení vytváří unikátní senzorický zážitek nejen pro vás, ale také pro ty, kteří budou moci zachytit závan jeho směsi. A kdo ví? Může to být právě ten krok, který vašemu stylu dodá novou svěžest.

Doporučení pro vrstvení vůní

Nevíte, kde začít? 4 tipy na vůně, které můžete snadno vrstvit.

Valeur Absolue Vitalite 
přírodní parfém z esenciálních olejů

Květinová, cypřišová vůně se stimulujícími tóny černého rybízu a bergamotu. Polodrahokamy Peridotu, "kameny slunce" v intenzivní zelené, stimulují smysly a posilují vitalitu.

Valeur Absolue Harmonie
přírodní parfém z esenciálních olejů

Květinová, pižmová, jantarová vůně s uklidňujícími tóny neroli, které se mísí s jemností dřeva a vanilky. Polodrahokamy ametystu symbolizují harmonii a obklopující bohatství této vůně.

Valeur Absolue Sensualite
přírodní parfém z esenciálních olejů

Květinová, dřevitá, jantarová vůně s fascinujícími tóny jasmínu a růže v kombinaci s jemností světlých dřevin. Polodrahokamy ruženínu, symboly ženskosti, posilují smyslné bohatství této vůně.

WA:IT - HITO
dlouhotrvající organických parfém

Nechte rozehrát vůni harmonicky kombinující sílu citrusů s fíky a pivoňkou. Parfém působí aromaterapeuticky a je namíchán tak, aby povznesl vašeho ducha a téměř meditačně osvobodil mysl.