KDYŽ MÁMA PRACUJE S DCEROU

„Ta práce vás prostě musí bavit," říká Stáňa Voráčová, jedna z našich nezkušenějších poradkyň. Parfumerie na brněnském nám. Svobody pod jejím vedením poskytuje prvotřídní servis už celých 25 let, za což podle Stáni „vděčí svým skvělým klientům, kteří se stále vracejí. Bez nich bychom tady dnes nebyly." Spolu s ní pracuje i její dcera Sára, která se v prostředí parfumerie pohybuje tak nějak přirozeně už od dětství.

STÁŇA VORÁČOVÁ, vedoucí parfumerie


Jaká byla tvoje cesta?
Do FAnnu jsem se dostala hned krátce po škole, díky mému muži, ovšem tehdy jsme ještě nebyli manželé. Pracovala jsem ve smíšením zboží a po práci jsem za ním chodila na tř. Kpt. Jaroše, kde pracoval pro manžele Kokolusovi. Paní Anna si mě tehdy vyhlídla a nabídla mi možnost pracovat v jedné z jejich prvních parfumerií, na tř. Kpt. Jaroše, před více než 30 lety. Tehdy jsem z domu znala jen sprej Impuls, a když jsem poprvé uviděla parfémy Dior a rtěnky Ellen Betrix, byla jsem jako ve snu. O pár let později, v roce 1998, se otevřela parfumerie tady, na nám. Svobody, kterou vedu, bez malé pauzy, dodnes. Tady to místo je pro mě opravdu srdeční záležitost, takové druhé dítě, řekla bych.

Jak šel čas s tvými zákazníky?
Moc mě těší, že mám několik věrných zákaznic, které za mnou chodí už celých třicet let, ještě od dob první parfumerie na tř. Kpt. Jaroše. Nechci nikoho jmenovat, ale je jich několik. Viděla jsem vyrůstat jejich děti, které k nám už dnes taky chodí. Sdílí semnou i jiné věci, než jen kosmetiku, za ty roky se z nás stali přátelé. Díky práci jsem měla možnost se setkat i s řadou osobností, nejvíc k srdci mi přirostly dvě dámy. Paní Jana Paulová, která nás navštěvuje, když v Brně hraje. A potom paní Dagmar Havlová, která se u nás pravidelně zastavuje už od dob, kdy doprovázela do Brna na cestách svého muže. Obě jsou moc příjemné a skvělé ženy, které je radost obsluhovat.

Juvena

Miracle Beauty Mask

maska
2 810 Kč

Tvůj tajný beauty tip?

Miluju čistící pěny, na ty nedám dopustit. Oblíbil si je i můj manžel, který mi na ně pravidelně chodí. Ale jako nejlepší tip bych ženám dala noční pleťové masky. V nabídce jich máme hned několik, pravidelně střídám ty od značek LA PRAIRIE (kaviárová), JUVENA (s hedvábím) či SISLEY (s černou růží). Myslím, že každá žena po 40. roku tohle ocení a uvidí výsledky. Nejsem zastánce invazivních zákroků, raději bych ženám doporučila investovat do kvalitní péče, kterou pleť od jistého věku potřebuje.

Co tě na práci v parfumerii nejvíc bavíc a co ti dala navíc?
Já to nemám jako práci, ale jako koníček. V tom provozu je každý den úplně jiný, dříve bylo zákazníků opravdu hodně, vůbec jsme se nezastavily, byl to „fičák". Dnes je doba trochu jiná, zato se zákazníci více zajímají, jdeme do hloubky, máme prostor se jim věnovat a poskytujeme zase úplně jiný servis než dřív. Obecně to člověka ale musí bavit a musí umět naslouchat lidem, vše ostatní se dá naučit. Navíc jsem měla díky práci možnost se podívat i do zahraničí, a z toho mám ty nejhezčí zážitky a vzpomínky, které mi práce dala. Jednou to byla cesta do New Yorku na pozvání od jedné kosmetické společnosti, kam jsem tehdy vzala Sáru a moc jsme si to užily. Poprvé jsme viděly Ameriku, je to jiný svět. Dostaly jsme tolik kosmetiky, že jsem ještě musela narychlo přikupovat kufr, abychom to všechno odvezly. Jindy zase cesta na Mallorcu do školícího centra značky JUVENA, to byla krásná dovolená spojená s odpočinkem i profesionálním školením.

Máš nějaký vzor?
Vzor asi ne, ale za vše, co jsem se na začátku naučila, vděčím naší majitelce, paní Anně Kokolusové. Jako mladou dívku chvíli po škole mě vše naučila, pozorovala jsem ji při jednání a vystupování s klienty. Od té doby jsem nepoznala nikoho, kdo by mě tolik ovlivnil, jako ona.

Co bys zákazníkům vzkázala?

„Já bych jim chtěla především poděkovat, že tu jsou s námi už celých 25 let, bez nich bychom tu rozhodně nebyly. Tady na nám. Svobody jsme už taková rarita, snad jen s výjimkou obchodního domu Baťa, se tu všechny okolní obchody v čase vyměnily. Ženám bych vzkázala, že nikdy není pozdě začít s péči o sebe. A taky ať nezapomínají na úsměv, ten je zdarma, ale dělá divy."

SÁRA VORÁČOVÁ, poradkyně

Jak dlouho jsi ve FAnnu?
Já jsem tu oficiálně 7 let, začínala jsem jako brigádník, a teď pokračuji na plný úvazek a k tomu ještě studuji vysokou školu. Neoficiálně ale úplně od mala, bývala jsem tu často s mámou, dávala razítka na kartičky zákazníkům a pomáhala se vším, co šlo. Tu atmosféru a prodejnu plnou kosmetiky jsem milovala od dětství.

Co tě na práci v parfumerii nejvíc bavíc a co ti dala navíc?
Asi stejně jako mámu, je to krásné prostředí. Ze začátku jsem měla obavy z prodeje kosmetiky, přeci jen je tady hodně široký sortiment, a tak jsem se bála, že doporučím někomu špatný produkt a přijde si stěžovat. Ale postupem času jsem se vypracovala a a dnes si to naopak vyloženě užívám, když přijde zákaznice a chce poradit s vhodnou péčí nebo líčením, tak to mě opravdu baví.

Máš nějaký vzor?
Samozřejmě sleduji sociální sítě a mám pár oblíbenců, ale obecně jsem k sítím spíš skeptická. Setkala jsem se tam se spoustou omylů. Holkám mého věku bych doporučila svěřit se do rukou odborníků. Myslím, že od 25. roku je nutnost se o sebe začít adekvátně starat, na pleti je to vidět. Máma mě vedla k péči o sebe od útlého věku, v tom jsem měla štěstí.

Marlies Möller

Golden Caviar Spray

sprej
1 620 Kč

Tvůj tajný beauty tip?
Mám moc ráda líčení i skin care, ale v poslední době mě nejvíc baví péče o vlasy. Můj vůbec nejoblíbenější produkt je kaviárový sprej do vlasů od švýcarské značky MARLIES MÖLLER s jemným třpytem, který není mezi lidmi tolik známý. Mám ho vyzkoušený na svoje delší vlasy, nanáším ho před foukáním pro péči a nádherný lesk. Doporučuji ho svým zákaznicím a mám ověřeno, že se pro něj vracejí.