OSLAVA ŽEN

Slavit nebo neslavit Mezinárodní den žen? A jak vlastně v dnešní „neutrální" době vnímat ženskost? Zeptali jsme se několika inspirativních žen na jejich názor.

Hanka Phamová, zakladatelka značky OSTĒ

1. Existuje kosmetický produkt, díky kterému se cítíte víc žensky?
Pro mě je to rozhodně parfém. Ráda zkouším nové, ale vždy se vracím k tomu jednomu a tím je Coco Mademoiselle od velké ženy s velkým Ž, Gabrielle Chanel.

2. Má smysl slavit MDŽ v dnešní době a proč?
Je to den, kdy se připomíná, jak důležité ženy ve společnosti jsou. Připomíná se naše rovnoprávnost a spravedlnost. Poselství tohoto svátku vnímám jako oslavu ženské síly a rovnosti.

3. Jaké typy žen obdivujete? A máte nějaký vzor?
Obdivuji všechny ženy, které v sobě dokáží najít vnitřní sílu, a přitom si zachovat klid a nadhled. Ano, mnoho žen je mi jak v osobním, tak pracovním životě vzorem. Inspirují mě a učím se od nich hlavně, jak být lepším člověkem.

4. Na co by neměly ženy nikdy zapomínat?
Nikdy bychom neměly zapomínat na to, kdo doopravdy jsme. To se netýká jen žen. Zní to jednoduše, ale sama se občas přistihnu u toho, že zapomínám, jak moc je má vlastní osobnost důležitá.

Anežka Chudlíková, influencerka a zakladatelka značky NOT SO FUNNY ANY

1. Existuje kosmetický produkt, díky kterému se cítíte více žensky?
Určitě bych řekla moji tekutou matnou rtěnku nebo řasenku The Mascara, protože se svůdně namalovanými rty a namalovanými řasami se cítím vždy žensky.

2. Má smysl slavit MDŽ v dnešní době a proč?
Myslím si, že právě v dnešní době je to důležité. Oslavovat ženství je přece krásná věc. V historii bylo stereotypem, že ženy jsou něco míň, mají být v domácnosti, vařit, rodit děti, oblíkat se tak či onak, taková nepsaná pravidla. Ale myslím si, že v dnešní době se pohled na nás ženy začíná konečně měnit a já jsem za to vděčná, že mohu být opravdu sama sebou.

3. Jaké typy žen obdivujete? A máte nějaký vzor?
Obdivuji ženy, které jsou sebevědomě krásné! To miluji! Ano, můj vzor je určitě moje maminka Janka Chudlíková. Prožila si těžká období v životě, ale ta z ní udělala silnou a inspirativní ženu, jakou je dnes, která umí motivovat ostatní, aby žili také spokojený život.

4. Na co by neměly ženy nikdy zapomínat?
Že je každá žena originál a každá máme svou krásu v sobě! Miluju mantru mojí sestry: „Jsem krásná, sebevědomá a nezávislá žena!" Tohle, když si řeknu každý den, tak mě to tak nakopne, že mám pocit, že zvládnu opravdu všechno.

Kateřina Navrátilová, ředitelka značky WATERDROP pro ČR

1. Existuje kosmetický produkt, díky kterému se cítíte více žensky?

Za mě je to určitě parfém, který probouzí mnoho pocitů a emocí. A protože jsem neustále v pohybu, pak určitě i mikrodrink s příchutí malin, bezového a lipového květu.

2. Má smysl slavit MDŽ v dnešní době a proč?
Jde o připomínku demonstrace newyorských dělnic z 8. března 1908. O více než sto let později můžeme vidět, jak ženy ve společnosti zesílily a našly své místo. Připomínat si tento den, důležitost vlastní hodnoty, vlastního hlasu... To je pro mne velmi důležité.

3. Jaké typy žen obdivujete? A máte nějaký vzor?
Inspiruji se u silných žen, které byly průkopnicemi ve svých oborech. Vždy jsem obdivovala zápal, odvahu a sílu české závodnice Elišky Junkové.

4. Na co by neměly ženy nikdy zapomínat?
Ženy mají tendenci být k sobě velmi kritické a podceňovat své znalosti, zkušenosti a dobrou povahu. Dle mého názoru často zapomínáme na svou hodnotu. Nezapomínejme milovat sama sebe, takové jaké jsme uvnitř i vně. Oceňme se za své úspěchy a buďme na sebe pyšné.