ZAMĚŘENO NA: OPALOVÁNÍ

30.06.2020

Bronzová těla modelek versus škodlivost slunečního záření. Taky vás napadá stále ta stejná otázka, zda je opalování skutečně tak nebezpečné? Připravili jsme pro vás přehled, po kterém v tom snad budete mít jasněji.

1. DOBŘE POČÍTEJTE

Ultrafialové záření má příznivý vliv na metabolismus, imunitu a dokáže pomoct i s řadou kožních onemocnění, přesto kůži spaluje a přináší riziko rakoviny. Tomu se dá zabránit pomocí ochranného faktoru (SPF). Málokdo přesně ví, co si pod tím číslem představit, takže počítejte takto: hodnotu faktoru násobte 15 a získáte přibližný počet minut, po které můžete být na slunci bez rizika spálení. Pokud je vaše kůže hodně světlá, násobte 10 a pokud je naopak tmavší, násobte 20.

2. POZOR NA SPÁLENÍ

Kůže má paměť a každé drastické spálení může vést (přinejmenším) ke vzniku pigmentových skvrn, kterých se jen obtížně a draze zbavuje. Proto dodržujte vypočítaný čas podle faktoru a znovu se namažte po každém koupání. Nejčastěji spálená místa jsou čelo, nos, rty, uši, dekolt a záda. Nejintenzivněji působí záření mezi 11 a 15 hodinou, proto se na jihu touto dobou prozíravě drží siesta.

3. EXTRÉMNÍ PODMÍNKY

Na poušti, na sněhu či u vody se sluneční paprsky odrážejí od lesklých ploch a riziko spálení je zde vyšší. Pro vodní sporty použijte voděodolné přípravky, ne však déle jak na 80 min. Je totiž prokázáno, že až metr pod vodní hladinu dopadá ještě 60 % paprsků.

4. NA SPRÁVNÉM MÍSTĚ

Důležitou roli hraje i uchovávání opalovacích přípravků. Pokud jsou vystaveny tropickým teplotám, rychle se kazí (na 3 roky starý zbytek krému z dovolené v Egyptě tedy rychle zapomeňte). V Austrálii, kde je problém s rakovinou kůže největší, je zvykem uchovávat opalovací přípravky ve stejných podmínkách, jako chlazené potraviny.

5. DOBŘE ZVOLTE

Na trhu existuje celá řada produktů. Hutné mastnější textury jsou méně pohodlné na aplikaci, oproti lehkým ale na kůži lépe drží. Pokud si chcete z dovolené odvézt opravdu výstavní bronzovou, nezapomeňte na péči po opalování a tabletky beta-karotenu. Ten výrazně prodlouží trvání opálení a při pravidelném užívání se díky němu kůže sama lehce ztmaví.

TREND: SAMOOPALOVÁNÍ

Zapomeňte na všechny oranžové hrůzy, moderní přípravky fungují perfektně a docílíte díky nim přirozeného efektu, aniž byste vyšli z domu. Pokud máte citlivou pleť nebo se opalování chcete ze zásady vyhnout, vyzkoušejte třeba revoluční opalovací pěnu s rukavičkou ST. MORIZ nebo samoopalovací suchý olej ve spreji od stejné značky.