JAK VRSTVIT PEČUJÍCÍ PRODUKTY?

Vrstvení produktů je nauka složitá a musí se umět. Nicméně nezoufejte, my vám totiž prozradíme, jak na to, abyste produkty vrstvili ve správném pořadí a nenadělali s nimi více škody než užitku.

Proč je vrstvení důležité?

K tomu, aby byly některé produkty správně účinné, je třeba, aby je vaše pokožka správně vstřebala. To ale vyžaduje čas a trpělivost. Správným vrstvením můžeme pomoci účinným látkám, aby se dostaly tam, kde je jich zapotřebí. Je třeba ovšem všechny produkty aplikovat ve správném pořadí a dát jim trochu času se vstřebat.

Postupné začleňování

Pokud si koupíte nový produkt péče o pleť, je třeba, abyste na něj svou pleť navykli. Není dobré začleňovat do své skincare rutiny hned několik nových produktů najednou. Kdyby měla vaše pokožka nějakou reakci, nebudete vědět, na který reaguje. Je proto třeba jí dopřávat čas a sledovat ji.

Základní pravidla vrstvení

Jedním z dobrých pravidel je držet se vrstvení na základě konzistence. Začněte s řidším, lehčím produktem a skončete tím nejhutnějším. Toto pravidlo platí bez ohledu na to, kolik produktů v péči o pleť používáte.

Druhým pravidlem je, že byste měli začínat produkty s nejnižším pH (kyselé) a postupně se propracovávat s každou další vrstvou k těm s vyšším pH (zásadité). Nejprve tedy začínejte s produkty na bázi vody, protože kdybyste začínali například s produkty obsahujícími olej, tak ty vytvoří na pleti neviditelnou ochrannou bariéru, přes kterou už produkty na bázi vody neproniknou, a tudíž byste je pak používali zcela zbytečně. Zároveň tím ale můžete své pleti i ublížit. Například hydratační sérum by se přes produkt s obsahem oleje nedostalo k pleti a ta by tak přišla o potřebný hydratační krok. Dočkali byste se akorát suché, dehydratované pleti. Pokud byste na pleť jako jeden z prvních kroků aplikovali krém s ochranným SPF faktorem, tak jeho ochranná bariéra s každým dalším krokem slábne. UV ochrana by měla vždy přijít jako závěrečný krok.

Jaké pořadí je ideální?

Ale zdaleka ne všechny produkty je nutné aplikovat vždy. Některé vám lepší službu prokážou ráno, některé zas večer. Například na noc se vyhněte produktům s SPF faktorem. Pamatujte si, že všichni máme pleť jinou a každá pleť vyžaduje individuální péči a je třeba tomu uzpůsobit i použité produkty.